Groningen is geen Amsterdam, laat staan Londen of Parijs. Maar ook hier wordt de invloed van ‘het geld’ steeds groter. Particuliere investeerders slaan toe op de woningmarkt. Ze kopen massaal woningen op en gooien die in de verhuur: buy to let. Huren van ver boven de €1000,- voor een kleine studio zijn tegenwoordig doodnormaal. Het succes van de stad trek bovendien steeds meer internationale beleggers. De verhouding tussen prijs en kwaliteit raakt zoek. Alles bij elkaar zit dit de inclusieve ambities van Groningen behoorlijk in de weg
Het probleem zit inmiddels dieper dan alleen de woningmarkt. Ook in het winkelvastgoed zijn de eigendomsverhoudingen zoek. De stad is een heuse money machine. Het leidt tot hoge huren en verdere ‘verketening’ van winkelstraten. Winkeliers die nog in hun eigen pand ondernemen? Ze zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Op termijn leidt dat tot verschraling van het aanbod.
In deze aflevering van De Linkse Mannen Lossen Het Op onderzoeken Bram Douwes en Wilbert van de Kamp waarom geld toch meer kapot maakt dan je lief is. Is het niet scheef dat een kleine groep de vruchten plukt van het succes van de stad? Wie profiteert er nou echt van die collectieve investeringen in de openbare ruimte, bewoners en Groninger ondernemers of toch vooral de vastgoedinvesteerder?
Wordt het niet tijd om in te grijpen? En zo ja: hoe dan en wie dan? Samen met hun gasten gaan de Linkse Mannen op zoek naar oplossingen. Wat kan de gemeente doen? Welke bondgenoten heeft zij nodig? Hoe maken we de stad weer van ons? Te gast zijn onder meer wethouder Roeland van der Schaaf en Sikkom-journalist Willem Groeneveld. Visiting critic is prof. dr. Edwin Buitelaar van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL).
GRAS
GRAS, het architectuurcentrum van Groningen, produceert een aantal keren per jaar De Linkse Mannen Lossen Het Op. Het is een talkshow zonder camera’s; een podcast met publiek. De thema’s hebben betrekking op Groningen en de gebouwde omgeving. Binnen dat brede kader kan het alle kanten op gaan. De naam is een knipoog naar de samenstelling van het huidige College van B&W van de gemeente Groningen.