Robbert Blokland en Kirsten van Teijn, o.l.v. Jacques d'Ancona

Als je maar gelukkig bent

© Renske Derkx

Als je maar gelukkig bent

© Renske Derkx

Robbert Blokland en Kirsten van Teijn, o.l.v. Jacques d'Ancona | Als je maar gelukkig bent 
Nederland was op 1 april 2001 het eerste land ter wereld dat het burgerlijk huwelijk openstelde voor paren van het gelijke geslacht. Het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond LHBTIQ zijn er nog steeds. Hoe komt dat? 

Journalisten Robbert Blokland en Jessica van Geel, beiden gelukkig gay getrouwd, vinden dat we te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne, queer of bi te zijn. In hun boek Als je maar gelukkig bent verkennen zij de wereld die gay heet. Twintig niet-heteroseksuele BN’ers praten over al hun angsten, twijfels en verlangens. Over coming-out, huwelijk, gay connection, Grindr en anti-homogeweld. Over de lhbtiq-gemeenschap van nu en het verschil met pak ’m beet twintig jaar geleden. En: over liefde en seks. 

Jacques d’Ancona gaat speciaal voor Noorderzon in gesprek met Blokland en cabaretière Kirsten van Teijn over dit spanningsveld. Van Teijn gaf zichzelf bloot in het boek én maakte de theatervoorstelling (s)experiment, over de twee verschillende relaties die zij al een aantal jaar heeft. Komen we ooit af van de stereotypen dat alle homo’s een roze string dragen en alle lesbiennes na één date gaan samenwonen?