Vijf eeuwen seksuele revolutie en inspiratie
Deze eigentijdse muziektheatervoorstelling nodigt je uit in het leven en werk van Louise Labé (1524-1566): tomboy, feministe avant la lettre, belle rebelle en courtisane. Al vijfhonderd jaar inspireert zij componisten en dichters, met beschrijvingen van haar intense verlangen naar de liefde. Maar wat de één inspireert, wordt door de ander verketterd: Calvijn noemde haar een vuile hoer, en het lijkt alsof de seksuele revolutie nog altijd gaande is. Labé’s werk wordt binnen Franse en genderstudies veelvuldig besproken en inspireerde Schout Bij Nacht tot Courtisane: een onverwachte mix van hartstochtelijke poëzie, een kerkorgel en een cello, vijf kilo kipkluifjes, twee jonge brutale honden en een avontuurlijke ouwe 'mie'. Na de première op Noorderzon gaat Courtisane op tournee langs ruim twintig oude Groninger kerken, met hun beroemde orgels in een hoofdrol. Een voorstelling met opgestroopte mouwen.
Een intelligente voorstelling met een briljant einde
Schout Bij Nacht
Een schout-bij-nacht is een viceadmiraal, die vanaf het laatste schip de vloot in de gaten houdt. Een schout-bij-nacht is ook een plant, gebruikt als afscheiding om kwetsbare grond te beschermen. Theaterbedrijf Schout Bij Nacht staat niet op de barricades, maar strijdt vanuit de achterhoede, met een scherp oog voor ebbende tolerantie en acceptatie van kwetsbare groepen. Waar ze iets aan doen, met theater als middel. Hun eerste voorstelling Glory Glory Holelujah!, te zien tijdens Noorderzon 2019, was een spannende en ontwapenende wandeling langs de onzichtbare wereld van mannenprostitutie. Publieksparticipatie en totaalbeleving zijn handelsmerken van hun zogenoemde hilarische tragedies.
Credits
Idee, script, regie en productie | Dio van Velden
Eindregie | Karel Lucidore, Sander Roux
Composities | Robert Ramaker, Sebastiaan Wiering
Spel | Bas Meekhof, Redmer Stamhuis, Dio van Velden
Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Groningen, VSB Cultuurfonds, Organisatie Noorderzon Festival, St. Oude Groninger Kerken, Lutherse Kerk Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds