Wild van het nieuwe eten | Met Petra Possel, Ellen Mookhoek, Teun van de Keuken en Marieke Lameris

Noorderzon &Society

Wild van het nieuwe eten: van gans tot lupine 

Zaterdag 14 augustus | 17:00 uur

Vlees eten staat de laatste tijd volop in de belangstelling en niet altijd positief.
Het meest diervriendelijke vlees komt van de jacht, en eigenlijk is dat zo gek nog niet, stelt jager-verzamelaar Ellen Mookhoek. De mens is onderdeel van de natuur, een sterk, levend en dynamisch geheel, waar alles wat je eet effect op heeft – ook hoe je het produceert of vervoert. Rechtstreeks oogsten is wel zo eerlijk. Hoe is het om te jagen op een dier, en hoe ziet een nieuwe jaagcultuur eruit?
De Woeste Grond in Sellingen (Groningen) is een ‘meukvrije’ natuurslager. De Woeste Grond, bestaande uit Eugénie Benda en Léon Stam, pleit voor dierenwelzijn en minder vleesconsumptie. Maar als er dan toch vlees gegeten wordt, dan goed. 'Wij willen dat een groot deel van de mensen zich bewust zijn van de mistanden in de bio-industrie. Ze moeten vlees weer als een luxeartikel gaan zien, de juiste prijs betalen en minder vlees eten. Dan besparen we dierenleed, het milieu en onze gezondheid. En daarnaast willen we natuurvlees beschikbaar maken voor iedereen.’
Een gesprek over verantwoord vlees weten.

Zaterdag 14 augustus | 20:00 uur
Aan de andere kant weten we allang dat onze vleesconsumptie niet houdbaar is en omlaag moet, willen we duurzaam leven. Toch blijven we maar vlees eten! Hoe komen we daarvan af? Met schrijver en culinair recensent Petra Possel als host onderzoeken we veranderende eetculturen rondom vlees en wat het nieuwe (en oude) eten inhoudt. Zo zijn na of naast vleesvervangers als soja, algen en insecten, ook de lupines in opmars, als bijdrage aan de eiwittransitie. Hierover gaan we in gesprek met programmamaker en columnist Teun van de Keuken (Keuringsdienst van Waarde) en Marieke Lameris (oprichter van Lekker Lupine). 

 

Petra Possel, Ellen Mookhoek, Teun van de Keuken & Marieke Lameris

Petra Possel is journalist, schrijver en presentator. Ze is o.a. culinair recensent bij het televisieprogramma Uit mijn keuken, maker van de podcastserie Wat de Boer Schaft en presentator van Radio Mangiare!, het enige programma over eten en koken op de radio. 

Ellen Mookhoek is actief modern jager/verzamelaar en columnist voor De Jager. Alle natuur is haar lief, maar de eetbare natuur heeft haar voorkeur, onder het motto ‘liefde voor de natuur gaat door de maag’.  

Teun van de Keuken is journalist, schrijver, columnist, podcastmaker en programmamaker (o.a. Keuringsdienst van Waarde en Pointer). 

Marieke Lameris is ondernemer met Proeflab Wageningen en oprichter van Lekker Lupine, en werd in 2020 door Food100 gekozen tot 1 van de 100 voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen.