Klein en kwetsbaar verhaal over grote thema’s
Een volwassen vrouw met een gezin en een goede baan. Van buitenaf bezien niets bijzonders, maar ze zit gevangen, tussen haar stevige, zelfgebouwde muren. Veilig. Totdat er scheurtjes ontstaan, een kier, een streepje wereld dat binnendringt. Het verleden kan niet langer genegeerd worden, en dwingt de vrouw het binnen naar buiten te brengen. Ze stapt de planken op, het licht in. En kijkt je aan. De theatermonoloog Zand Erover laat je meekijken in het hoofd van actrice Trea Alers. Hoe serieus mag je je eigen herinneringen nemen? Hoe keek de buurman naar haar als klein meisje? Hoe ontkom je aan de greep van je verleden? Zand Erover gaat over terugkijken en jezelf terugvinden. Over het zeer kwetsbare proces van het doorbreken van zelfgebouwde muren. Over het, met vallen en opstaan, hervinden van je eigen kracht rondom de verwerking van een traumatische kinderervaring. Een heel persoonlijk verhaal wordt klein, intiem theater over grote menselijke thema’s.
Stichting ID
Stichting ID zet waargebeurde verhalen om naar intieme theatervoorstellingen. Hun eerste productie, De Ideale Drenkeling, was eerder op Noorderzon te zien. In een indringende tekst van Nico van der Wijk deelt acteur Jelle Buning hierin zijn bijna-verdrinkingservaring. Zand Erover wordt gespeeld door actrice Trea Alers. Sinds 1982 speelde zij in ruim 40 theaterproducties en ontwikkelde zich tot semiprofessioneel actrice voor toneel, film en televisie. Zo is Alers te zien in producties van het Fraeylema Ensemble onder regie van Albert Secuur, in de speelfilm Liek achter de Badde (Dirk de Jong, 2019) en in de korte film The Beholder, onlangs bekroond met de prijs voor Beste Groninger Film 2021, waar zij de hoofdrol vertolkte.
Credits
Tekst en regie | Nico van der Wijk
Spel | Trea Alers
Techniek | Stoffer Meijer; Sebastiaan Wilbrink
Vormgeving | Albert Secuur
Muziek | On Air Media (JP Geersing; Rudy Mackay; Misja van Waterschoot; Anton van de Koppel)
Kostuum | Lieneke Visser
Productie | Hinke Beekman
Sponsoren / fondsen: Kunstraad Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Emmaplein Foundation, BSP fonds, St. het Roode- of Burgerweeshuis fonds