Veerle van Overloop / ShELFISH

ONE

Groningen, NL

© Knelis

ONE

Groningen, NL

© Knelis

Als de buitenwereld overweldigt  
ONE toont het caleidoscopische verhaal van een jonge vrouw in isolement. We zijn inmiddels allemaal bekend met een wereld die zich (tijdelijk) niet langer in de buitenwereld afspeelt. Met routine hou je je op de been. Maar wat als je de deur weer uit kunt en de buitenwereld té overweldigend blijkt te zijn? In een dynamische cross-over van danstheater, videografie en soundscape toont ONE het isolement van het geheimzinnige hoofdpersonage O., wiens binnenwereld geen verbinding meer heeft met de buitenwereld. ONE is geïnspireerd op de schrijnende verhalen van hikikomori, Japanse (jonge) kluizenaars die zich volledig terugtrekken uit de maatschappij. ONE onderzoekt deze verborgen levens, van naar schatting meer dan een miljoen mensen in Japan en daarbuiten, mede geïnspireerd door de observerende taal van Georges Perec. In zijn bundel Espèce d’espaces onderzoekt deze Franse schrijver het begrip dat wij hebben van ruimte: ‘To live is to pass from one space to another, while doing your very best not to bump yourself’. 

Let op: Aanmelden voor het voor- en naprogramma kan door een speciaal ticket voor ONE te kopen inclusief het gratis voor- en naprogramma. Dit zijn de tickets van 20 & 21 augustus om 18:00 uur.

Watched and Seen - Building Conversation
Hoe kijken we naar een voorstelling? Tijdens het voor- en naprogramma Watched and Seen ontmoeten de toeschouwers elkaar en delen ze de ervaring van het kijken. Iedereen heeft een eigen manier van kijken, voorafgaand aan de voorstelling proberen we de toeschouwers zich hier bewust van te maken.
Na de voorstelling onderzoeken we waar de verschillen en overeenkomsten zitten in de individuele kijkervaring. Wat waren de belangrijke momenten in de voorstelling? Hoe komt dit overeen met wat anderen gezien hebben en welke factoren spelen hierbij een rol? Komen we door ons bewust te zijn van onze eigen manier van kijken tot de ware voorstelling?

Deze voorstelling maakt deel uit van het thema Intimate once more.

Veerle Van Overloop / ShELFISH

ShELFISH produceert en presenteert het werk van theatermaker Veerle Van Overloop. ShELFISH maakt hybride en sociaal betrokken theater, waarin verhalen centraal staan die verloren dreigen te gaan en tussen de lijnen van de dominante narratieven vallen. ShELFISH bevraagt maatschappelijke regels en het gedrag dat daaruit volgt. De grote uitdaging voor de toekomst is om nuance in het oog te blijven houden en niet meegezogen te worden in de hang naar versimpeling. ShELFISH wil door haar werk empathie en mededogen veroorzaken, twee belangrijke elementen in het streven naar solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid. Als artistieke daad van verzet tegen ontheemding en vervreemding. 

Building Conversation

De manier waarop we met elkaar praten beïnvloedt de toekomst die we samen maken. Vanuit deze overtuiging onderzoekt Building Conversation nieuwe manieren om met elkaar in gesprek te gaan. Hiervoor zijn verschillende performatieve gesprekken ontwikkeld om op een niet dagelijkse manier een gesprek te voeren, waarbij elke vorm andere kennis oplevert.

Building Conversation nodigt je uit om met een kunstenaars attitude je eigen communicatie- en denkpatronen tegemoet te treden. In deze speciaal daarvoor vormgegeven gesprekken ervaar je patroon doorbrekende manieren van spreken en denken. Een reflectie op je eigen, manier van doen wordt mogelijk gemaakt en het alternatief ervaarbaar.

www.buildingconversation.nl
 

Credits

Gemaakt met en door | Veerle Van Overloop, Olympia Kotopoulos, Julia Akkermans, Olav Huizer/WERC, Joachim RÜmke/WERC, Isabela Manea, Judith Blankenberg, Wil Frikken, Merijn Boers, Myrthe Boshart, Karlijn Vermeij, Rosie Taekema. In coproductie met Grand Theatre en Pianofabriek Brussel. Met ondersteuning van het Dioraphte Fonds, Beringer Hazewinkel, BNG Cultuurfonds & Kunstraad Groningen.

 

Toon alle credits