Op ontdekkingstocht door het (stads)landschap van de toekomst
Waar de Groninger ontdekkingsreiziger Abel Tasman in 1642 vanuit Batavia vertrok naar het verre Zuydtland, gaan wij op ontdekkingstocht in onze achtertuin. Tasman komt thuis. Hij aanschouwt een landschap in transitie, dat in niets meer lijkt op het land dat hij ooit verliet. Sterker: het zal de komende jaren nog verder veranderen. In twee pre-expedities tasten we ons mogelijke voorland af. Ga mee en ontdek hoe de stad van morgen eruit zou kunnen zien. Maar ook wat we kunnen leren van het heden en het verleden.
Expeditie 2: Een gezouten toekomst
Wat kunnen we leren van plant- en diersoorten? Hoe passen zij zich aan hun omgeving en een veranderend klimaat aan? De Onkruidenier neemt je mee op reis. Onderweg ontdek je de relatie tussen het menselijk lichaam, ons voedselsysteem en het Groninger landschap. Hoe kunnen we mee-evolueren met dat veranderend landschap? Wat staat ons mogelijk te wachten? De expeditie Een gezouten toekomst staat mede in het teken van het langlopende project SWEET — SWEAT. Daarin zoekt de Onkruidenier in verschillende omgevingen naar de relatie tussen zoet en zout – in het landschap en in ons lichaam. Als mens kunnen we maar weinig zout verdragen. Hoe moet dat in een veranderend landschap waarin we de zee weer dienen te omarmen?
Tijdens de tocht daagt de Onkruidenier je uit tot veldwerk. Samen verzamel je planten, verhalen en geschiedenissen die aan het landschap verbonden zijn. Ook speculeert de Onkruidenier over aquatische cultuur en de relatie tussen mens en natuur, zowel boven als onder de zeespiegel.
In deze expeditie ga je met een klein groepje per keer op pad.
De locatie is het makkelijkst te bereiken met de fiets
Credits
Expeditieleider | Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen
Credits foto | Ronald Boer
Credits project | Sinds de start in 2015, is dit project mede mogelijk gemaakt en ontwikkeld met verschillende partners; Satellietgroep, Jac. P. Thijsse lab / Jan van Eyck Academie, Bewaerschole, Oerol, Landscape Labs, SIGN, Zuiderzeemuseum, Bamboo Curtain Studio, Museum IJsselstein en Tolhuistuin.