Kunst & Crisis #1 Het Antropoceen

i.s.m. Arts in Society

Nederland

Karel Zwaneveld

Wat ziet, beleeft en wat máákt men in een wereld in crisis, een wereld in onzekerheid of één die drastisch verandert, al dan niet vrijwillig? In de reeks Kunst & Crisis presenteren we vier lezingen en een debat. Moderator en historicus Jelte Posthumus gaat in gesprek met uiteenlopende (inter)nationale gasten. Samen met het - beperkt aanwezige - publiek onderzoeken zij vanuit verschillende perspectieven de effecten van crises op de kunst(wereld), onze cultuur en maatschappij.

#1 Het Antropoceen

De mens vormt de wereld. Er is steeds minder waar wij als soort geen invloed op uitoefenen, bewust of onbewust, door de consequenties van onze (in)acties. Dit toont het uitzonderlijke vermogen én onvermogen van de mens en brengt tegelijkertijd een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Het afkondigen van het Antropoceen, het Tijdperk van de Mens, gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Wat voor rol kan verbeeldingskracht spelen in een tijdperk waarin het toekomstbeeld zo vaak zo negatief is?

Hoofdgast: cultuursocioloog Ruben Jacobs
Ruben Jacobs is cultuursocioloog en schrijver. In zijn laatste boek: ‘Artonauten: op expeditie in het Antropoceen’ schrijft Jacobs hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om de relatie van de mens met de aarde opnieuw te onderzoeken. Hij is docent en onderzoeker aan de HKU, publiceert essays over kunstenaarschap, menselijkheid en onze onhoudbare levensstijl en werkt momenteel aan een boek over een wereld voorbij groei.

Gast: Kunstenaar & ontwerper Maria Koijck
Sinds 2008 wijdt ontwerper en kunstenares Maria Koijck haar werk aan het toen nog redelijk onbekende mondiale probleem van de plastic soep. Ze maakte tientallen (inter)nationale community-art-projecten met afval, waaronder Petty de Zwaan (2009, bestaande uit een stalen frame en 15.000 petflessen), Wil De Orka op de Vismarkt (van straatafval) en een Flamingo op Bonaire (2018, gemaakt van aangespoelde slippers, schoenen en ander plastic), draagt ze bij aan ons veranderende beeld van afval en de impact die voortdurende overproductie heeft op onze planeet.

Terugluisteren

Wil je het terugluisteren? Dat kan!
SpotifySoundcloud

Credits

Toon alle credits