Wat ziet, beleeft en wat máákt men in een wereld in crisis, een wereld in onzekerheid of één die drastisch verandert, al dan niet vrijwillig? In de reeks Kunst & Crisis presenteren we vier lezingen en een debat. Moderator en historicus Jelte Posthumus gaat in gesprek met uiteenlopende (inter)nationale gasten. Samen met het - beperkt aanwezige - publiek onderzoeken zij vanuit verschillende perspectieven de effecten van crises op de kunst(wereld), onze cultuur en maatschappij.
#5 Debat
De reeks Kunst & Crisis sluiten we af met een debat. Afgelopen weken sprak Jelte Posthumus met zijn gasten onder meer over de rol van de verbeeldingskracht in tijden van crisis, hoe we door kunst om kunnen gaan met onzekerheid, hoe de kunst(beleving) er in de toekomst uit kan zien en of de kunsten zelf nu wellicht in crisis verkeren. Na een zomer vol nieuwe inzichten neemt hij het publiek mee in gesprek met uiteenlopende gasten, om te onderzoeken wat voor effect een crisis heeft op de kunst en hoe de kunsten invloed hebben op (de uitkomsten) van crises.
Met deze week te gast:
Ruben Jacobs
Ruben Jacobs is cultuursocioloog en schrijver. In zijn laatste boek Artonauten: op expeditie in het Antropoceen schrijft Jacobs hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om de relatie van de mens met de aarde opnieuw te onderzoeken. Hij is docent en onderzoeker aan de HKU, publiceert essays over kunstenaarschap, menselijkheid en onze onhoudbare levensstijl en werkt momenteel aan een boek over een wereld voorbij groei.
Thijs Lijster
Thijs Lijster is universitair docent kunst-en cultuurfilosofie aan de afdeling Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde filosofie in Groningen en New York en promoveerde in 2012 cum laude op de filosofie van Walter Benjamin en Theodor Adorno. Hij schreef samen met Jan Sietsma Onder Filosofen (2005) en was medesamensteller van De Nieuwe Duitse Filosofie (2014) en andere boeken. In 2016 verscheen De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld. Dit boek werd genomineerd voorde Socrates Wisselbeker en bekroond met de KANT Essayprijs 2018. Begin 2019 verscheen Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie en recentelijk werd uitgebracht Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw, een essay in het kader van Nieuw Licht. Thijs Lijster is al een aantal jaren betrokken bij het contextprogramma van Noorderzon vanuit research centre Arts in Society.
Mohamed Yusuf Boss
Mohamed Yusuf Boss is een Groningse choreograaf en danser. Vanuit zijn huis en platform X_YUSUF_BOSS choreografeert hij verscheidene dansvoorstellingen, waaronder AFAR: een voorstelling die speciaal voor het NoorderZomerProgramma werd hernomen, nadat deze choreografie in de Nieuwe Kerk in december in première ging. Een belangrijk uitgangspunt voor zijn werk is het hiphopprincipe each one teach one en hij onderzoekt veelal de vraag: wat is gedeelde menselijkheid?
Nynke Oele
Nynke Oele maakte na haar studie Kunst, Cultuur en Media (Rijksuniversiteit Groningen) een veelzijdige carrière in de culturele sector. Ze heeft ruime ervaring in het bedenken, organiseren en programmeren van diverse evenementen, zoals Noorderzon en de Nacht van de Kunst en Wetenschap. Sinds januari 2019 is ze zakelijk leider van het locatietheatergezelschap PeerGroup.
Aflevering 5 terugkijken:
Luister op Spotify of Soundcloud Kunst & Crisis 5: Slot