Wat ziet, beleeft en wat máákt men in een wereld in crisis, een wereld in onzekerheid of één die drastisch verandert, al dan niet vrijwillig? In de reeks Kunst & Crisis presenteren we vier lezingen en een debat. Moderator en historicus Jelte Posthumus gaat in gesprek met uiteenlopende (inter)nationale gasten. Samen met het - beperkt aanwezige - publiek onderzoeken zij vanuit verschillende perspectieven de effecten van crises op de kunst(wereld), onze cultuur en maatschappij.
#3 Totalitaire systemen
Crises worden aangegrepen om systemen te veranderen; ten goede, maar ook ten kwade. Een nieuwe lichting dictators staat wereldwijd op. Individuele vrijheden en autonomie komen onder druk te staan, maar ook de grote pijlers kunst, journalistiek en wetenschap komen in het gedrang. Welke aspecten van ons vrijgevochten leven geven we (vrijwillig) op en waar blijven we voor vechten? Is er in een feitenvrij politiek systeem ruimte voor creativiteit en de stem van de kunstenaar? En welke lessen kunnen we trekken uit het populisme en de totalitaire geschiedenis van de 20ste eeuw?
Hoofdgast: Harry Tupan (Directeur Drents Museum)
Harry Tupan studeerde museologie aan de Reinwardt Academie in Amsterdam en kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zes jaar interrim directeurschap werd hij in 2017 directeur van het Drents Museum, waar hij betrokken was bij de totstandkoming van de tentoontstellingen De Kim Utopie en De Sovjet Mythe. Deze tentoonstellingen toonden hoe regimes socialistisch-realistische kunst inzetten voor het vormen van een utopie, en welke grote rol kunstenaars kregen toebedeeld in het realiseren van een mythologie die de maatschappij totaal idealiseerde.
Gast: Samir Gandesha (o.a. boek Spectres of Fascism)
Samir Gandesha is hoogleraar Geesteswetenschappen en staat aan het hoofd van het Institute for the Humanities aan de Canadese Simon Fraser University. Zijn onderzoeksveld is cultuurfilosofie in het Europa van de 19e en 20e eeuw, waarbinnen hij de laatste jaren publiceert over populisme en verschillende historische en theoretische perspectieven van het fascisme.
Terugluisteren
Wil je het terugluisteren? Dat kan!
Spotify; Soundcloud