De Crisis Voorbij i.s.m. het Research Centre for Arts in Society
In de interviewreeks De Crisis Voorbij gaat moderator Jelte Posthumus (historicus, podcastmaker en docent) in gesprek met uiteenlopende gasten. Samen met het publiek onderzoeken we vanuit verschillende perspectieven de effecten van de crisis op de kunst(wereld), onze cultuur en maatschappij. We verkennen de toekomst van de stad, het onderwijs, de macht en de kunsten, en sluiten de reeks af met een slotgesprek. De Crisis Voorbij wordt georganiseerd i.s.m. het Research Centre for Arts in Society, van de Rijksuniversiteit Groningen. Na de reeks Kunst & Crisis tijdens het Noorderzomerprogramma 2020, over wat men ziet, beleeft en maakt in een drastisch verander(en)de wereld, kijken we nu vooruit. Als de coronacrisis straks achter ons ligt, wat voor wereld ligt er dan vóór ons?
Slotavond | Vrijdag 20 augustus
De Crisis Voorbij sluiten we af met een gesprek. In deze reeks sprak Jelte Posthumus met zijn gasten onder meer over de verhouding tussen Stad en Ommeland, de functie en de toekomst van het onderwijs, de vraag waar ideologieën in overheidsbeleid zijn gebleven en het belang van al dan niet gedeelde kunstervaringen. Na een reeks vol nieuwe inzichten neemt hij het publiek mee om te onderzoeken wat voor effect de crisis heeft (gehad) op de maatschappij, de kunsten en onze directe leefomgeving. Wat voor wereld ligt er vóór ons? Jelte gaat in gesprek met politicoloog, schrijver en strategisch beleidsadviseur Kiza Magendane, oprichter van de nieuwe denktank Progressief Café, dat hedendaagse maatschappelijke vraagstukken aanpakt en wil vertalen naar de politiek. Ook cultuurfilosoof Thijs Lijster schuift aan, al een aantal jaren betrokken bij het &Society programma van Noorderzon vanuit het Research Centre Arts in Society. Ten slotte is ook Marlies de Munck aanwezig, cultuurfilosoof en schrijver van o.a. Nabijheid (2020) en Ik zie bergen weer als bergen (2021).
Thijs Lijster
Thijs Lijster is universitair docent kunst-en cultuurfilosofie aan de afdeling Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde filosofie in Groningen en New York en promoveerde in 2012 cum laude op de filosofie van Walter Benjamin en Theodor Adorno. Hij schreef samen met Jan Sietsma Onder Filosofen (2005) en was medesamensteller van De Nieuwe Duitse Filosofie (2014) en andere boeken. In 2016 verscheen De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld. Dit boek werd genomineerd voorde Socrates Wisselbeker en bekroond met de KANT Essayprijs 2018. Begin 2019 verscheen Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie en recentelijk werd uitgebracht Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw, een essay in het kader van Nieuw Licht. Thijs Lijster is al een aantal jaren betrokken bij het contextprogramma van Noorderzon vanuit research centre Arts in Society.
Kiza Magendane
Kiza Magendane (1992) is politicoloog, schrijver en strategisch beleidsadviseur die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering, technologie en de positie van Afrika in de wereld (geopolitiek, economie en cultuur). Hij werkt bij The Broker in Den Haag als kennismakelaar in internationale duurzame ontwikkeling en publiceert essays en reportages voor NRC, De Kanttekening en de Groene Amsterdammer. Bij uitgeverij Prometheus werkt hij aan zijn langverwachte debuut (literaire non-fictie) over zijn poging om een Nederlander te worden.
Marlies de Munck
Marlies de Munck is cultuurfilosoof en schrijver van o.a. Nabijheid (2020) en Ik zie bergen weer als bergen (2021).