De Crisis Voorbij i.s.m. Research Centre for Arts in Society / RUG

Interviewreeks

© Johannes Visser ©

Interviewreeks

© Evelien Kums

Interviewreeks

© Merlijn Doomernik

Interviewreeks

©Leon Joanknecht

Interviewreeks

© Sven Scholten

Interviewreeks

© Annemarija Gulbe

Interviewreeks

De Crisis Voorbij  i.s.m. het Research Centre for Arts in Society 
In de interviewreeks De Crisis Voorbij gaat moderator Jelte Posthumus (historicus, podcastmaker en docent) in gesprek met uiteenlopende gasten. Samen met het publiek onderzoeken we vanuit verschillende perspectieven de effecten van de crisis op de kunst(wereld), onze cultuur en maatschappij. We verkennen de toekomst van de stad, het onderwijs, de macht en de kunsten, en sluiten de reeks af met een debat. De Crisis Voorbij wordt georganiseerd i.s.m. het Research Centre for Arts in Society, van de Rijksuniversiteit Groningen. Na de reeks Kunst & Crisis tijdens het Noorderzomerprogramma 2020, over wat men ziet, beleeft en maakt in een drastisch verander(en)de wereld, kijken we nu vooruit. Als de coronacrisis straks achter ons ligt, wat voor wereld ligt er dan vóór ons?  

De Toekomst van de Stad | Vrijdag 13 augustus 
Sinds 2007 wonen wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland, maar beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals Groningen en het Ommeland. Wat betekent die stedelijke groei voor de inrichting van de stad, haar bewoners en de verhouding met het gebied eromheen? Te gast zijn journalist en geograaf Floor Milikowski (o.a. Een klein land met verre uithoeken, 2020) en Peter Michiel Schaap, directeur van GRAS, het Platform voor Groningen | Architectuur en Stedenbouw. 

De Toekomst van het Onderwijs | Maandag 16 augustus 
Het onderwijs is doordesemd van de markt. Onderwijsinstellingen zijn uitgegroeid tot kolossen, worden bestuurd als bedrijven die de cijfers op orde willen hebben, maar de resultaten vallen steeds vaker tegen. Het lijkt een simpele vraag, maar wat is de functie van onderwijs? We willen jongeren goed voorbereiden op de rest van deze eeuw, maar zowel instellingen als jongeren worstelen met de focus op prestatie en toetsing, en gebrek aan motivatie. Wat moet er gebeuren om vertrouwen terug te winnen, en welke rol speelt gezag eigenlijk in het onderwijsverhaal? Jelte Posthumus gaat in gesprek met Johannes Visser, voormalig docent en journalist (o.a. De Correspondent), en filosoof Toske Andreoli, schrijver van De mooiste tijd van je leven? Een nieuwe kijk op studiestress (2020). 

De Toekomst van de Macht | Dinsdag 17 augustus 
Er gaapt een kloof. Veel mensen hebben hun vertrouwen in de overheid verloren en voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de politiek. Hoe krijgen mensen dat vertrouwen weer terug? Hoe krijgen ze weer het gevoel dat ze gehoord worden? Het afgelopen jaar heeft misschien meer dan ooit duidelijk gemaakt dat bestaande systemen niet meer goed functioneren. Maar wat heeft de pandemie ons nou eigenlijk geleerd over hoe we bestuurd worden? Welke machinaties, mechanieken, procedures en processen van het bestuurlijke systeem zijn aan het licht gekomen en wat moeten we met die kennis? Jelte gaat in gesprek met socioloog en filosoof Willem Schinkel (o.a. De nieuwe democratie, naar andere vormen van politiek, 2012) en Quinsy Gario, Curaçaos-Nederlands dichter en kunstenaar.

De Toekomst van de Kunsten | Donderdag 19 augustus 
Cultuur staat al jaren onderaan de Haagse lijstjes en wordt zelfs als ‘niet-essentieel’ bestempeld door beleidsmakers - de kunsten als sluitpost van de begroting. Maar schetst de verbeelding van de kunstenaar niet juist een toekomst die we anders niet voor mogelijk hielden? Hoe belangrijk is het om samen met anderen kunst te ervaren? Is kunst van vitaal belang of kunnen we best zonder? Te gast zijn cabaretier en publicist Micha Wertheim en Marlies de Munck, cultuurfilosoof en schrijver van o.a. Nabijheid (2020) en Ik zie bergen weer als bergen (2021). 

Slotavond/debat | Vrijdag 20 augustus 
De Crisis Voorbij sluiten we af met een debat. In deze reeks sprak Jelte Posthumus met zijn gasten onder meer over de verhouding tussen Stad en Ommeland, de functie en de toekomst van het onderwijs, de vraag waar ideologieën in overheidsbeleid zijn gebleven en het belang van al dan niet gedeelde kunstervaringen. Na een reeks vol nieuwe inzichten neemt hij het publiek mee om te onderzoeken wat voor effect de crisis heeft (gehad) op de maatschappij, de kunsten en onze directe leefomgeving. Wat voor wereld ligt er vóór ons? Jelte gaat in gesprek met politicoloog, schrijver en strategisch beleidsadviseur Kiza Magendane, oprichter van de nieuwe denktank Progressief Café, dat hedendaagse maatschappelijke vraagstukken aanpakt en wil vertalen naar de politiek. Ook cultuurfilosoof Thijs Lijster schuift aan, al een aantal jaren betrokken bij het &Society programma van Noorderzon vanuit het Research Centre Arts in Society. Ten slotte is ook Marlies de Munck aanwezig, cultuurfilosoof en schrijver van o.a. Nabijheid (2020) en Ik zie bergen weer als bergen (2021).